در دنیایی که هر روز به سمت تغییر میرود، و هر روز بخش جدیدی از فعالیت های انسانی را به فناوری میسپارد یک گام عقب ماندن از تکنولوژی ممکن است هزینهی سنگینی داشته باشد . به خصوص وقتی که آن تکنولوژی مربوط به حفاظت از اموالتان باشد. چندین سال است که قفل های مکانیکی قدیمی جای خود را به قفل الکترونیکی یا الکترومکانیکی دادهاند؛ محصولی که علاوه بر رفع نقایص قفلهای قدیمی آماده است تا سطح کنترل و دسترسی شما را حتی به صورت غیر حضوری افزایش دهد .
در ادامه این مطلب، موارد زیر را بررسی میکنیم:
- تاریخچه قفل الکترونیکی
- انواع قفل الکترونیکی
- مزایا و معایب قفل الکترونیکی
- قفل الکترونیکی و سیستم های منزل هوشمند
تاریخچه قفل الکترونیکی
سادهترین نوع قفل های الکترونیکی قفل های آهنربایی بودند. یک آهنربای الکتریکی بزرگ که روی آرماتور درب پیاده سازی میشد و آنرا کنترل میکرد. مهمترین مشکل این نوع قفل ها تاخیر در بسته شدن درب به خاطر تاخیر در آزاد شدن میدان مغناطیسی آهنربا بود، این مشکل و مشکلات دیگری که با تجهیزات ضد آتش سوزی وجود داشت باعث که این قفل ها از رده خارج شوند.
در مرحله بعد (مورخ 1975 میلادی) قفل هایی با کارت الکترونیکی به میدان آمدند؛ یک نویسنده، سیاست مدار و مهندس نروژی به نام Tor Sørnes با اختراع یک کارت پلاستیکی که 32 سوراخ روی خود داشت تحول شگرف در زمینه قفل و کلید بوجود آورد. این اختراع همچنان تحت همان برند VingCard در صنعت گردشگری استفاده میشود. شاید در حال نظر به نظر شما ساده و پیش پا افتاده بیاید، ولی جالب است بدانید که در زمان ارائه و بر مبنای متغیرات همان 32 سوراخ روی کارت امکان تولید 2/4 میلیارد کارت متفاوت وجود داشت که این عدد برابر با جمعیت کره زمین در سال ارائه این اختراع (1975 م) بود. هتل westin peachtre plaza در ایالت آتالانتا آمریکا اولین هتلی بود که از این تکنولوژی استفاده کرد .
انواع قفل الکترونیکی
- قفل های آهنربایی: به خاطر مشکلات امنیتی که بالاتر هم ذکر کردیم، امروزه این قفل ها که اولین قفل های الکترونیکی به حساب میآمدند و بیشتر بر پایه قدرت آهنربای الکتریکی بنا شده بودند کمتر استفاده می شوند .
- درب های برقی: مکانیسم این قفل ها با جریان الکتریکی فعال میشود و قفل را باز و بسته میکند
- قفل های پیچ برقی: این قفل ها بیشتر برای درب های داخلی و کابینت هایی که به امنیت بیشتری نیاز دارند، استفاده میشوند؛ تکنولوژی این قفل ها شباهت زیادی به گاوصندوق دارد، همچنین با اکثر سیستم های الکتریکی سازگاری داشته و به قابل نصب میباشند.
- قفل های دارای صفحه کلید: از لحاظ میزان استفاده، این قفل ها متداول ترین نوع قفل های الکترونیکی هستند و تا زمانی که عدد مربوط به پسوورد شما فقط در ذهن شما جای گرفته است، این قفل ها امنیت شما را تضمین میکنند.
- قفل های RFID: این قفل ها از یک فرکانس رادیویی و ارسال سیگنال برای باز کردن درب استفاده میکنند؛ همانطور که میدانید برای استفاده از سیگنال های رادیویی معمولا یک محدودیت فاصله فیزیکی وجود دارد، که یعنی باید به درب نزدیک باشید و سپس از تراشه مربوط به قفل استفاده کنید.
- قفل های بلوتوثی: همانطور که مشخص است قفل دیجیتال از تکنولوژی بلوتوث استفاده میکنند، پس برای باز کردن آنها حتما به گوشی هوشمند یا وسیله دیگری که بلوتوث دارد نیازمند خواهید بود. این قفل ها بیشتر درون خودرو یا برای موسساتی که مراجعه کنندگان زیادی دارند، استفاده میشوند.
- قفل های بیومتریک: این تجهیزات بیشتر سازمانی به حساب میآیند ولی برای منازل نیز قابل استفاده هستند. همانطور که میدانید ویژگی های بیومتریک مثل اثرانگشت و اسکن شبکیه چشم برای هر انسان منحصر به فرد بوده و با دیگران متفاوت است؛ پس بنا کردن ساختار یک قفل بر مبنای آنها قطعا امنیت را بالاتر میبرد و امکان جعل را حذف میکند.
مزایای قفل الکترونیکی
سهولت استفاده: به عنوان مثال شما در تاریکی شب میتوانید به سرعت با استفاده از صفحه کلید نورانی قفل درب را بازکرده و به منزل، محتویات صندوق و ... دسترسی داشته باشید.
اطمینان بخش بودن: به سادگی و با اختصاص دادن یک پسوورد می توانید امکان باز و بسته کردن قفل دیجیتال را به اشخاص دیگر بدهید، حتی می توانید پیگیری کنید که چه کسی چه موقع درب مربوطه را باز و بسته کرده است .
امنیت: میتوان گفت هدف اصلی از ایجاد این قفل ها افزایش امنیت و رفع مشکل کپی شدن کلیدهای مکانیکی بود ولی آنها پا را فراتر گذاشته و امکاناتی ارائه کردند که امنیت را تا حد بسیار بالایی افزایش داد، در زیر برخی از آنها اشاره میکنیم :
- کنترل های دوگانه (کد و کلید)
- گزینه های تاخیر زمانی قابل تنظیم
- حالت دزدگیر
- تعیین زمانبندی برای باز و بسته شدن (ساعات کاری)
- محدود کردن تعداد دفعات برای وارد کردن اشتباه پسوورد
- استفاده از کد های یکبار مصرف
معایب قفل الکترونیکی
هک شدن و لو رفتن پسوورد: متاسفانه برخی جرایم توسط افراد خانواده یا نزدیکان شخص رقم میخورد و قطعا حدس زدن پسووردی که شما در نظر گرفته اید برای آنها آسانتر است.
فراموش کردن پسوورد: از مورد بالا میتوان نتیجه گرفت که از تاریخ های مهم زندگی و اعداد تکراری نباید به عنوان پسوورد استفاده کرد ولی به خاطر سپردن کدهای تصادفی و پیچیده نیز دشوار است و از طرفی یادداشت کردن آنها هم میتواند خطر فاش شدن پسوورد را افزایش دهد.
مشکلات الکتریکی: با توجه به برقی بودن قفل الکترونیکی (Electronic lock)، ممکن است در صورت قطع شدن برق از کار بیافتند و یا اخلالی در عملکردشان بوجود بیاید؛ البته اکثر این سیستم ها دارای باطری پشتیبان هستند ولی در صورت طولانی شدن امکان خالی شدن ظرفیت باطری نیز وجود خواهد داشت.
قفل دیجیتال و سیستم های منزل هوشمند
- این قفل ها به شما امکان میدهند که تقریبا همه چیز را از راه دور کنترل کنید؛ فرض کنید منزل شما دچار حریق شده، درب منزل قفل است و نیروهای آتش نشانی آنجا حاظر شده اند. شما میتوانید از راه دور درب را برای ورود آنها باز کرده و پس از اتمام کار و خروج آنها دوباره درب را قفل کنید.
- سیستم هایی وجود دارند که هشدار های تصویری به تلفن همراه شما ارسال میکنند؛ مثلا تصویری از هر شخصی که در نبود شما جلوی درب منزل شما حاظر شده است.
- سیستم های بلوتوثی وجود دارند که با اتصال به ترموستات منزل، دمای منزل شما را برمبنای حضور شما کنترل میکنند. بدین صورت مصرف انرژی به حداقل رسیده و جریان هوا در زمان حضور شما در منزل به سرعت بهینه می شود.
به طور کلی سیستم های اتوماسیون و هوشمند سازی منزل به شما امکان می دهند از راه دور روشنایی ، ترموستات، سیستم های امنیتی، درب های پارکینگ و قفل های درب ورودی را کنترل کنید.
چنانچه بعد از مطالعه این مطلب تصمیم گرفتید که این تکنولوژی را به منزل یا محلکار خود وارد کنید؛ پیشنهاد ما این است که برای اطلاعات بیشتر و همچنین خرید آنلاین قفل دیجیتال از وب سایت بارمان به نشانی digitaldoorlock.ir دیدن کنید.